Telia ja Digita toimittavat yhdessä Nokian kanssa 5G-privaattiverkon Posiva Oy:lle Eurajoelle valmistuvan ydinpolttoaineen loppusijoitusprosessin tarpeisiin.

Yksityinen 5G-verkko mahdollistaa loppusijoitusprosessissa pitkälle viedyn automaatiojärjestelmän toiminnan. Nykyaikaisen 5G-tekniikan tuella rakennettava automaatio parantaa prosessien turvallisuutta työntekijöiden kannalta.

Ydinvoimaloissa muodostuu sähköntuotannon seurauksena radioaktiivista käytettyä ydinpolttoainetta, josta on huolehdittava siten, että siitä ei aiheudu haittaa ihmisille eikä ympäristölle. Posiva rakentaa ensimmäisenä yhtiönä maailmassa laitosta käytetyn ydinpolttoaineen turvallista loppusijoitusta varten. 

”Meille ensiarvioisen tärkeää on toimivuus ja luotettavuus. Posiva vastuullisena luvanhaltijana vastaa kaikesta turvallisuudesta loppusijoituslaitoksella”, viestintäpäällikkö Pasi Tuohimaa Posivalta sanoo.

5G-privaattiverkko on itsenäisesti toimiva, julkisesta 5G-verkosta erillinen mobiiliverkko. Omassa verkkoympäristössä asiakkaan kriittinen liikenne on täysin turvattu, ja kaikki 5G-tekniikan teollista automaatiota tukevat ominaisuudet, kuten massiivinen kapasiteetti ja alhainen viive, ovat täysmittaisesti asiakkaan käytössä.

”Kiinnostus privaattiverkkoja kohtaan on vauhdikkaassa kasvussa, ja Posivan kaltaisen, yhteiskunnallisesti merkittävän toimijan valinta on tärkeä luottamuksen osoitus Telian, Digitan ja Nokian yhteistyölle 5G:n etulinjassa”, sanoo Telian verkottamis- ja viestintäpalveluista vastaava johtaja Kaisa Pajari.

5G-verkko rakennetaan Posivan laitokselle vuoden 2022 aikana, sen käyttö alkaa loppu-sijoitusprosesssin testauksessa vuonna 2023. Kriittiseen kohteeseen tehtävä 5G-verkko rakennetaan suomalaisin voimin Nokian suomalaista teknologiaa hyödyntäen.

Lisätietoja medialle:

Telia

Senior Business Manager Mika Raitola, p. 040 827 1019,
s-posti: etunimi.sukunimi@teliacompany.com