Paluuta vanhaan ei ole. Verkon kautta liikkuvan datan määrä on ottanut korona-aikana valtavan loikan, ja äärimmäisen harvassa ovat alat, joissa data ja tiedonsiirto ovat enää täysin vailla merkitystä.

Samalla tiedonsiirron määrä vain kasvaa, kasvaa ja kasvaa, sanoo Data Center -liiketoiminnasta Digitalla vastaava johtaja Teemu Lampila. Se tarkoittaa sitä, että dataa täytyy myös säilöä palvelimille ja konesaleille entistä enemmän.

Millä aloilla sitten tulisi nyt miettiä ratkaisuja datakapasiteetin lisäämiseksi?

Ihan jokaisella, sanoo Lampila. Datan käytön määrä kasvaa kaikkialla kaikilla sektoreilla.

”Oli sitten kyse esimerkiksi apteekkien tiedonhallinnasta, teollisuuden eri aloista tai vaikkapa sairaanhoitopiirien toiminnasta”, Lampila sanoo.

”Mietitään vaikka apteekkeja – niiden kautta tietoa tallennetaan ja välitetään joka päivä hyvin paljon. Kaikki reseptithän ovat palvelimilla.”

Digitan konesalipalvelut tarjoavat asiakkailleen tilaa, sähköä, huippuluokan tietoliikennevalmiudet ja turvallisen sijainnin, joissa palvelimille voidaan tuoda erilaisia palveluita, minkä tahansa toimialan yrityksen käyttöön.

Julkisuudessa eniten huomiota saavat isojen teknologiajättien konesalit, kuten Haminaan vanhaan paperitehtaaseen rakennettu Googlen palvelinkeskus.

Tämä ei kuitenkaan lähimainkaan vastaa konesalien koko kuvaa. Päin vastoin, 5G-verkon kehittyessä entistä ketterämpiä konesaleja tarvitaan entistä enemmän ympäri Suomea. ”Digitan vahvuus on, että se pystyy rakentamaan juuri asiakkaalleen sopivan konesalin minne päin Suomea tahansa”, sanoo Lampila.  Pohjan konesaliverkostolle luovat Digitan 38 radio- ja TV-asemaa ympäri Suomen, mutta yhtä lailla konesaleja rakennetaan tulevaisuudessa kaupunkikeskustoihinkin.

Ratkaisujen ytimessä on korkealaatuinen infrastruktuuri, sanoo Lampila. Konesalit edellyttävät optimaaliset lämpötila- ja ilmankosteusolosuhteet sekä varmistetun jäähdytyksen ja sähkönsyötön. Suomen pohjoiset sääolosuhteet luovatkin konesalien kannalta hyvin edulliset olosuhteet.

”Digitan vahvuus on, että se pystyy rakentamaan juuri asiakkaalleen sopivan konesalin minne päin Suomea tahansa”, sanoo Lampila.

Rukalta ja Oulusta käsin, mutta myös ympäri Suomen työskentelevä Lampila on vasta 40, mutta hän on toiminut Digitalla eri tehtävissä jo vuodesta 2004 lähtien. Kolmen hengen tiiminsä kanssa hän luotsaa Digitalla voimakkaasti kasvavaa alaa. Tärkeänä tukena on Digitan maankattava kenttähenkilöstö ja erityisesti Pasilassa paikkaansa pitävä konesaleihin erikoistunut ylläpitotiimi. Tehtävä on äärimmäisen mielenkiintoinen, sillä konesalipalveluiden tarve kasvaa koko ajan, Lampila sanoo.

”Kasvunäkymät ovat huikeat.”

Digitan Data Centereissä sinua palvelevat Teemu Lampila, Antti Ryynänen ja Sami Rita.

Teemu Lampila
Asiakkuusjohtaja, Asiantuntijapalvelut
+358 400 545 621
teemu.lampila@digita.fi
Antti Töyrylä
Myyntijohtaja
+358 40 755 0625
antti.toyryla@digita.fi