Limingan Viherkeskus on kauppapuutarha Oulun seudulla. Puutarha koostuu kahdesta kasvihuoneesta ja yhdestä kausihuoneesta, joissa kasvatetaan taimia ja monivuotisia kukkia.

Suomen oloissa kasveja koetellaan, sillä olosuhdevaihtelut eri vuodenaikoina ja vuorokauden sisälläkin voivat olla merkittäviä. Talvipakkaset eivät tee hyvää kasvuoloille, joiden valvominen on muutoinkin tärkeää. Limingalla otettiin keväällä käyttöön Digitan IoT-teknologiaa hyödyntävät sensorit, jotka seuraavat kasvuolosuhteita. Molempiin varsinaisiin kasvihuoneisiin sijoitettiin oma sensorinsa.

Seuraamme neljää tärkeää indikaattoria: lämpötilaa, kosteutta, hiilidioksidin määrää sekä valoa, yrittäjä Heli Kylli kertoo.

Osana automaatiota sensoreiden mittaamille tuloksille on asetettu hälytysrajat. Niiden ylittyessä tai alittuessa teknologia lähettää tiedon puhelimeen.

Joudumme pitämään lämmitystä päällä esimerkiksi keväälläkin. Kun kasvihuone on täynnä kasveja, lämpötila on aika tärkeä. Lämpötilavaihtelut yön ja päivän välillä ovat suuria, mutta olosuhteet pitäisi pystyä pitämään oikeina, jotta kasvi eläisi parhaiten. Se on siis tärkein mittari, ainakin keväällä ja kesällä. Kun lämpötila menee yli hälytysrajojen, siitä tulee hälytys tekstiviestinä.

Sensorit välittävät tietoa viidentoista minuutin välein. Näin tilanteeseen voidaan reagoida. Limingan Viherkeskuksen tapauksessa yrittäjä ei asu puutarhan välittömässä ympäristössä, joten tiedon saaminen hyvissä ajoin ja ilman fyysisiä tarkastuskäyntejä on selkeä hyöty.

Syntyi huolta siitä, miten saataisiin tieto, jos vaikkapa maaliskuun pakkasilla lämmityslaite hajoaa. Siinä olisi peli menetetty, kun kymmenien tuhansien eurojen arvoiset kasvit jäätyisivät. Aluksi ajatuksena oli alkaa kehittää järjestelmää tähän tarpeeseen, mutta pienellä tutkimisella huomasimmekin, että sellainen oli jo olemassa, Kylli sanoo.

Yrittäjälle IoT-teknologian mahdollistama seuranta tuo ennen kaikkea varmuutta olosuhteista sekä mielenrauhaa.

Seurannan olemassaolo poistaa yhden suuren huolen harteilta. Pystymme katsomaan tilanteen ja hälytysrajojen myötä ehdimme tarpeen tullen tehdä jotain. Jos vaikkapa lämmityslaite on lakannut toimimasta ja lämpötilat laskevat, pystymme vielä laittamaan varajärjestelmän tilalle ennen pysyvää vahinkoa. Meidän käyttötarkoitukseemme tämä on siis erinomainen järjestelmä!