Digita palvelee kaikenkokoisia vesiyhtiöitä ja vesiosuuskuntia koko Suomessa. Digitan IoT-ratkaisut sopivat myös pienille vesiosuuskunnille ja ne hyötyvät digitalisaatiosta suurien vesiyhtiöiden tapaan. Pohjoissavolainen Kotakylän vesiosuuskunta on hyödyntänyt Digitan OmaVesi-palvelua vuodesta 2021.

Suomessa on 1500 vesiosuuskuntaa ja yksi niistä on alle sadan osakkaan Kotakylän vesiosuuskunta, joka toimii Pohjois-Savossa Kaavin kunnan ja Kuopion kaupunkiin kuuluvan Juankosken alueella sijaitsevien osakkaiden palveluntuottajana. Kotakylän vesiosuuskunnan toimitusjohtaja Erkki Tirkkonen kertoo olevansa hyvin tyytyväinen etäluettaviin vesimittareihin ja Digitan OmaVesi-palveluun:

”Vanhana LVI-alan yrittäjänä kiinnostuin palvelusta. Tein esityksen vesiosuuskunnan hallitukselle etäluettavien mittareiden hankkimisesta kesäkuussa 2019. Tavoitteena oli tehdä päivitys uusi mittareihin viimeistään vuonna 2025, mutta otimme ne käyttöön jo syksyllä 2021.”

Kotakylän vesiosuuskunta sai nopeasti digitalisoitua toimintaansa vaihtamalla etäluettaviin vesimittareihin.

”Helppo seuranta oli pääsyy vaihtaa etäluettaviin mittareihin. Käyttöönotto sujui helposti, eikä mitään ongelmia ole ollut”, Tirkkonen toteaa.

Etäluenta ja OmaVesi-palvelu säästävät aikaa ja resursseja. Käyttäjien ei tarvitse enää pyytää kuluttajakohtaisia mittarilukemia, vaan niiden tiedot ovat nähtävillä etäluennan avulla suoraan palvelusta. Käyttäjät voivat palvelun kautta valvoa verkoston tietoja ja OmaVesi antaa esimerkiksi hälytyksiä putkien vuodoista.

OmaVesi-palvelun kautta Kotakylän vesiosuuskunnan on jatkossa tarkoitus seurata myös verkoston painetasoja.

OmaVesi on helppokäyttöinen palvelu

OmaVesi on Digitan pilvipalvelu, joka sujuvoittaa vesiosuuskuntien toimintaa. Laskutus OmaVesi-palvelun kautta on helppoa ja sen kautta saadaan siirrettyä tiedot suoraan mihin tahansa vesiosuuskunnan käyttämään laskutusjärjestelmään.

”Tavoitteena oli sujuvampi mittarilukemien seuranta ja laskutus. Palvelu on helpottanut ja nopeuttanut työmäärää reilusti. Aiemmin laskutus ja mittarilukemien seuranta oli työlästä ja aikaa vievää hommaa”, kertoo 30 vuoden ajan vesiosuuskunnan laskutusta ja mittarilukemien keräämistä hoitanut Tirkkonen.

”Ohjelma antaa tiedot selkeästi ja järjestelmä on hyvin helppokäyttöinen”, sanoo 75-vuotias Tirkkonen. ”Tehtävän siirtäminen nuoremmille tulee sujumaan paremmin, kun laskutus palvelun avulla on sujuvaa ja helppoa.

Digitan OmaVesi-palveu

Digitan OmaVesi-palvelu on pilvipalveluna toimiva etäluettavien vesimittarien lisäpalvelu, jonka avulla voi yhdellä silmäyksellä
• seurata päävesimittarien vedenkulutusta tunti-, vuorokausi-, viikko, kuukausi- tai vuositasolla
• arvioida tarvittaessa myös vedenkulutuksen kustannuksen
• siirtää mittarilukemat suoraan laskutukseen
• nähdä päävesimittarin statuksen
• saada suoraan kartalla näkyviä hälytyksiä putkien vuodoista tai jäätymisvaarasta, takaisinvirtauksesta tai asetetusta rajasta poikkeavasta vedenkulutuksesta
• nähdä jatkossa tietoa myös muista verkostoon sijoitetuista mittauskohteista, kuten virtaus- ja paineantureista.
Kaiken tämän avulla on mahdollista tarjota asiakkaille entistä parempaa palvelutasoa myös vedenkäyttöön liittyvissä asioissa. Seurantanäkymiä voidaan jakaa myös loppukäyttäjille ja siten auttaa heitä lisäämään tietoisuutta omasta vedenkulutuksestaan.

Mona Miettinen
Myyntipäällikkö, IoT