Antenni-tv-lähetyksiä voi katsella monella eri tavalla:

1. Perusdigisovittimet

Perusdigisovittimet (digiboksit) tarjoavat hyvän kuvan ja äänen, mutta eivät maksullisia tv-kanavia. Ohjelmien tallentamista varten tarvitaan erillinen tallennusväline eli DVD-tallennin. Perusmallia olevan digisovittimen kautta voidaan tallentaa vain sitä kanavaa, jota kulloinkin katsotaan.

2. Tallentavat digisovittimet

Markkinoilla on myös kovalevyllä varustettuja digisovittimia. Näillä digisovittimilla voi tallentaa ohjelmia suoraan laitteen omaan muistiin, eikä erillistä tallennusvälinettä tällöin tarvita. Yhden virittimen tallentavalla digisovittimella voidaan tallentaa ja katsella vain yhtä digitaalista tv-kanavaa samanaikaisesti. Kahden virittimen tallentavalla digisovittimella voidaan katsella ja nauhoittaa eri digikanavia samanaikaisesti.

3. Digisovittimet, joissa on korttipaikka maksullisia tv-kanavia varten

Maksullisten tv-kanavien katselua varten tarvitaan digisovitin, jossa on maksukorttipaikka ja Conax-salauksenpurku. Maksukorttipaikalla varustettuja digisovittimia on saatavilla myös tallennusominaisuudella varustettuna.

4. Integroidut digi-tv-vastaanottimet

Integroiduissa digi-tv-vastaanottimissa (digitelevisioissa) digi-tv-tekniikka on sisäänrakennettu eli televisiossa itsessään on jo valmiiksi digisovitin mukana. Erillistä digisovitinta ei siis välttämättä tarvita. Useimmissa integroiduissa televisioissa ei ole omaa tallenninta, vaan ohjelmien tallentamista varten tarvitaan DVD-tallennin.

5. PC-vastaanotinkortit

Digi-tv-lähetyksiä voi katsoa myös tietokoneen kautta. Vastaanottoon tarvitaan lisäkortti. Analogisten tv-lähetysten vastaanottoon suunniteltu tv-kortti ei ole sopiva tähän tarkoitukseen, vaan käyttäjä tarvitsee DVB-T-standardin mukaisen kortin.

Valittavana on useampia vaihtoehtoja:

  • Perinteinen PCI-kortti, joka asennetaan tietokoneen sisälle vapaaseen korttipaikkaan.
  • Uudempi USB-moduli, joka liitetään ulkoisesti tietokoneeseen, esimerkiksi kannettavaan tietokoneeseen.
  • PCMCIA-kortti, pääsääntöisesti kannettaviin tietokoneisiin.

Eri vastaanotinkortit käyttävät tietokoneen ominaisuuksia eri tavoin, joten ennen kortin hankintaa kuluttajan kannattaa tarkistaa oman tietokoneen soveltuvuus tähän tarkoitukseen. Vastaanotinkortteja kannattaa kysyä mm. hyvin varustetuista tietokonealan liikkeistä.

Antenni-tv, kaapeli-tv, netti-tv ja satelliitti-tv

Digisovittimien merkinnät:

DVB-T tai DVB-T2 antenniin

Antennivastaanottoon tarkoitettu digisovitin. DVB-T-merkinnällä varustettu digivastaanotin soveltuu A-, C- ja E -kanavanippujen tv-lähetysten vastaanottoon. Suomessa siirrytään kokonaan HD-lähetysten piiriin vuonna 2025, ensin keväällä 2025 Yle lopettaa perusmuotoiset tv-lähetykset ja kaupalliset toimijat kesällä 2025. Tämän jälkeen DVB-T -vastaanottimilla ei voi enää vastaanottaa antenni-tv-lähetyksiä.

DVB-T2-merkinnällä varustettu digivastaanotin soveltuu A-, B- ja E-kanavanippujen tv-lähetyksen lisäksi B, D ja F-kanavanippujen tv-lähetysten vastaanottoon. HD-laatuisia tv-kanavia välitetään Digitan verkoissa kanavanipuissa B, D ja F. Digisovittimet, mitkä soveltuvat HD-lähetysten vastaanottoon, tunnistaa Antenna Ready HD -merkistä. Digisovittimet voi tarkastaa sivuilta www.testatutlaitteet.fi.

DVB-C kaapeliin

Kaapelivastaanottoon tarkoitettu digisovitin. Lisätietoja saat omalta kaapelioperaattoriltasi

DVB-S satelliittiin

Satelliittivastaanottoon tarkoitettu digisovitin. Lisätietoja saat omalta satelliittioperaattoriltasi.

Netti-tv-lähetykset

Internetin kautta välitettäviä lähetyksiä voit katsoa tv-ruudusta, tietokoneelta, tabletilta tai älypuhelimesta. Päätelaitteen lisäksi tarvitset laadukkaan internetyhteyden, sillä internetin kautta katsottava videosisältö vaatii teksti- tai kuvasisältöä suuremman kaistaleveyden.

Digita kehittää yhdessä toimialan kanssa tv:n kautta katsottavia hybridi-tv-sisältöjä, jotka ovat käytettävissä tv-ruudulta äly-tv:n kautta.

Lisää HybridiTV:stä »