Agnico Eagle Finland Oy toteuttaa yhdessä Telian ja Telian kumppaneiden Digitan ja Nokian kanssa uuden 5G-verkon Kittilän kaivokselle. Kyseessä on ensimmäinen maanalaiseen kaivosympäristöön rakennettava 5G-verkko ja ensimmäisiä laajamittaisia esimerkkejä uudesta 5G-tekniikasta tuotantokäytössä.

Euroopan suurimmalle kultakaivokselle rakennettava 5G-verkko toimii sekä maan päällä että kaivoksessa. ”Tämä on merkittävä investointi tulevaisuuteen. Haluamme olla Kittilän kaivoksella edelläkävijöitä uusien teknologioiden käyttöönotossa. Tämä kehitysaskel tuo mukanaan paljon mahdollisuuksia pitkälle tulevaisuuteen”, kaivoksenjohtaja Tommi Kankkunen Agnico Eagle Finland Oy:stä toteaa.

Kittilän kaivoksella on jo useamman vuoden ajan pilotoitu esimerkiksi etäohjattavia ja autonomisia laitteita. Oman 5G-verkon ansiosta Kittilän kaivos pystyy ottamaan uusia kehitysaskeleita tulevaisuuteen: ”Itsenäisesti toimiva 5G-verkko antaa mahdollisuuden uudenlaisen kaivosteknologian hyödyntämiseen. Samalla se parantaa työturvallisuutta ja toimintavarmuutta, kun käytössämme on kaivoksen oma sisäinen verkko”, Tommi Kankkunen toteaa.

Kaivoksen verkko toteutetaan uusimmalla itsenäisellä 5G-verkolla eli ns. 5G stand-alone tekniikalla, jota ollaan vasta ottamassa laajemmin käyttöön kuluvan ja tulevan vuoden aikana. Uusi tekniikka takaa verkolle pitkän elinkaaren ja parhaan mahdollisen suorituskyvyn, kun verkon täytyy toimia jopa yli kilometrin syvyydessä ja kaivostunneliverkostossa.

”Olemme ylpeitä ja innoissamme tämän mittavan projektin äärellä. Kaivoshankkeen vaatimukset ovat suuret, ja verkon varassa lepää mittava vastuu kaivoksen operoinnin ja turvallisuuden mahdollistamisesta”, toteaa Telian yritysliiketoiminnan verkottamis- ja viestintäpalveluista vastaava johtaja Kaisa Pajari.

”Edelläkävijät muuttavat maailmaa, ja Agnico Eagle Finlandin johdolla pääsemme yhdessä kumppaneittemme Digitan ja Nokian kanssa lunastamaan 5G:stä antamiamme lupauksia”, Pajari jatkaa.

”Olemme erittäin tyytyväisiä, että pääsemme yhdessä toteuttamaan tätä ainutlaatuista ja mittavaa hanketta. Vastaamme privaattiverkkorakentamisesta ja varmistamme, että 5G-verkko mahdollistaa asiakkaalle tulevaisuuden kaivostoiminnan digitalisoinnin”, toteaa Digitan operatiivinen johtaja Markus Ala-Hautala.

Agnico Eagle Finland toteuttaa 5G-verkon yhdessä Telian ja Telian kumppanien Digitan ja Nokian kanssa. Paikallisena yhteistyöosapuolena toimii Veljekset Toivanen Oy. Nyt rakennettavan 5G verkkoinfrastruktuuri on ainutlaatuinen, eikä vastaavia ole tiettävästi toteutettu aiemmin kaivosympäristöön. 5G-verkko otetaan käyttöön vaiheittain, alkaen talvesta 2022 ja valmistuen saman vuoden lokakuun loppuun mennessä.

Kuva: Agnico Eagle Finland/Birgitta Brusila

Yhteydenotot:

Agnico Eagle Finland Oy: Viestintä- ja yhteiskuntasuhdepäällikkö Elsi Malkki +358 40 612 4256

Telia Finland Oy: Senior Business Manager Mika Raitola, +358 40 827101