Asiakastarina: IoT - ensimmäinen oma radioverkko Suomessa


Digita_iot

Internet-yhteyden avulla laitteista saadaan älykkäämpiä

Suomessa tuotekehitysyritys Espotel ja verkkoyhtiö Digita kokeilevat ensimmäisten joukossa uutta vapaiden taajuuksien verkkotekniikkaa.

Esineiden internetillä (engl. The Internet of Things, lyhyemmin IoT) tarkoitetaan internetin yhdistymistä langattomasti laitteisiin ja koneisiin. Langaton teknologia on saattanut internetin piiriin tietokoneiden lisäksi myös esimerkiksi puhelimet, kellot ja sykemittarit. Autot voivat kommunikoida autotehtaan kanssa huoltotarpeesta, kesämökin kosteutta ja lämpötilaa voidaan seurata etänä, maanviljelyksessä voidaan automaattisesti saada tieto kastelun tai tuholaistorjunnan tarpeesta ja logistiikan alalla voidaan seurata kuljetusten etenemistä ja varmistua näin katkeamattomasta kylmäketjusta.
Digitan teknologia siirtää tietoa lähes olemattomalla virran tarpeella
Digita on tuomassa esineiden internetin tiedonsiirtoon teknologiaa, joka kuluttaa erittäin vähän energiaa verrattuna perinteisiin matkapuhelinverkkojen modeemeihin. ”Anturi, joka lähettää tietoa päivittäin, voi toimia jopa kymmenen vuotta ilman latausta”, toteaa Digitan operatiivinen johtaja Markus Ala-Hautala.

Digita on kokenut radioverkkojen rakentaja, jolla on etunaan ylivertainen suunnittelu- ja ylläpito-osaaminen.
 ”Suomessa ei ole muita toimijoita, jotka voisivat tätä teknologiaa vielä tarjota. Meillä on kapeakaistainen radioverkko, jossa on hyvä kantama ja joka yltää hyvin sisätiloihin, jopa kellareihin”, kertoo Ala-Hautala.
Asioiden Internetille ensimmäisen oma radioverkko Suomessa
Suomen johtava älykkäiden laitteiden ja teollisen internetin suunnittelutalo Espotel Oy sekä langattomien viestintäverkkojen verkko-operaattori Digita ovatkin nyt julkaisseet maamme ensimmäisen asioiden internetin radioverkkoa hyödyntävän palvelukonseptin.

Yritysten yhteisenä tavoitteena on uudenlaisten tuote- ja liiketoimintakonseptien käyttöönotto ja teollisen internetin ratkaisujen tarjoaminen helposti pilottiasiakkaille.

Tämän  LoRa-teknologiaan pohjautuvan radioverkon ykkösvaihe on käytössä Espoossa. LoRa on uuden sukupolven radioteknologia, joka on suunnattu erityisesti asioiden internetin sovellusten tarpeisiin. Edullinen hinta, alhainen tehonkulutus sekä erinomainen kantama tekevät teknologiasta yhteensopivan monen tyyppisten langattomien tiedonkeruu- ja ohjaussovellusten kanssa.

Lokakuun aikana Digita täydentää verkkoa uusilla tukiasemilla pääkaupunkiseudulla. Verkon avulla laitteet ja sensorit voidaan liittää edullisesti taustajärjestelmiin eli toteuttaa IoT-ratkaisuja maantieteellisesti laajalla alueella.
Digita rakentaa ja operoi rakentamaansa radioverkkoa, ja Espotel tarjoaa verkkoa käyttäville pilottiasiakkaille tuote- ja palveluratkaisuja.

– Tekniikka on hyvin lupaava, koska tiedonsiirron virrankulutus ja kustannukset jäävät pieniksi, sanoo Espotelin liiketoimintajohtaja Jaakko Ala-Paavola.
Tulevaisuuden 5G
Vähän energiaa kuluttava kapeakaistainen teknologia ei taivu esimerkiksi kuvien lähettämiseen, jota varten on olemassa laajakaista. Tulevaisuudessa 5G-teknologia voi tuoda jopa 1GB langattoman yhteyden ja voi toimia myös anturidatan välittäjänä. Ala-Hautalan mukaan 5G:tä odotetaan vasta 2020-luvulla, joten ainakin sinne asti Digitan kapeakaistateknologia on erinomainen valinta tiedonsiirtoon.

Lisätietoja:
Ari Kuukka
Johtaja, IoT-palvelut
p. 040 149 7942
ari.kuukka(a)digita.fi


Tämä sivusto käyttää evästeitä parantaaksemme verkkosivujemme käyttökokemusta, kohdentaaksemme sinulle markkinointia ja analysoidaksemme verkkoliikennettä. Käyttämällä sivustoa oletamme, että hyväksyt evästeiden käytön.