IoT

Digita rakentaa esineiden internetin mahdollistavan verkon koko Suomeen

Lokakuu 2016

Digita on rakentanut LoRa-teknologiaan perustuvaa valtakunnallista esineiden internetin (IoT) mahdollistavaa verkkoa syksyn 2016 aikana. Verkko tulee peittämään 85 % väestöstä ja arviolta 95 % yrityksistä, joiden käyttöön verkkoa ensisijaisesti tarjotaan. Digitan korkeiden mastojen ja kaksisuuntaisen LoRa-teknologiaan perustuvan verkon ansiosta erilaisten verkkoon liitettyjen laitteiden ohjaaminen on kustannustehokasta ja yksinkertaista.

Digitan radio- ja asiantuntijapalvelujen johtaja Henri Viljasjärvi kertoo LoRa-teknologiaan perustuvassa IoT-verkossa
Viljasjärvi
Henri Viljasjärvi
olevan kolme selkää hyötyä: se on aina online, laitteet ovat energiatehokkaita ja voivat toimia jopa kymmeniä vuosia pariston voimalla, ja lisäksi kaikki laitteiden keräämä data saadaan käyttöön kustannustehokkaasti. LoRa-teknologia on myös kaksisuuntainen, eli asioiden mittaamisen lisäksi sen avulla voidaan myös ohjata IoT-verkkoon liitettyjä laitteita.

Kumppanuuksia kansainvälisestä allianssista

Digita on ensimmäinen suomalainen verkko-operaattoritoimija, joka on kertonut rakentavansa valtakunnallista LoRa-teknologiaan perustuvaa verkkoa. Digita kuuluu myös kansainväliseen LoRa-allianssiin, joka on kerännyt yhteen yrityksiä, joita yhdistää LoRa-teknologian hyödyntäminen IoT-verkoissa.

 Viljasjärvi oli juuri Pariisissa tutustumassa allianssiin kuuluvan Actility-yhtiön toimintaan.

”Allianssissa mukana olevat yritykset hyödyntävät LoRa-teknologiaa eri tavoin. Esimerkiksi Acility on yritys, joka valmistaa alustaa, jolla tukiasemista saadaan muodostettua yhtenäinen verkkototeutus. Lisäksi on yrityksiä, jotka valmistavat tukiasemia tai antureita. Digita on mukana verkko-operaattorina, joka rakentaa IoT:n mahdollistavia verkkoja”, Viljajärvi kertoo.

Kohti älykkäämpää elämää

”IoT:n avulla voidaan automatisoidusti seurata asioita, joita kustannusmielessä ei ole aikaisemmin voitu mitata. Teknologiasta on hyötyä esimerkiksi olosuhteiden mittaamisessa rakennetuissa ympäristöissä sekä myös luonnossa, jolloin pystytään vaikuttamaan ihmisten ja eläinten hyvinvointiin”, Viljasjärvi kertoo.

IoT:n mahdollistamien sovellusten määrä on Viljasjärven mukaan lähes rajaton. Tulevaisuudessa IoT-verkko mahdollistaa elämisen älykkäämmässä ympäristössä, sillä ihmisten tekemien asioiden lisäksi big dataa voidaan kerätä myös olosuhteista. IoT-verkko on myös hyvin tietoturvallinen, sillä kaikki tieto on kaksinkertaisesti salattua.

Verkon rakentaminen on ollut ensimmäinen vaihe, ja nyt vuorossa on verkon käytännön hyödyntämisen laajentaminen. Esimerkiksi VVO:lla on jo käytössä IoT-palveluita, joilla voidaan mitata ja hallita sen omistamien asuntojen olosuhteita. Tulevaisuudessa tämänkaltaiset palvelut tulevat olemaan entistä suuremman yleisön saatavilla.


Tämä sivusto käyttää evästeitä parantaaksemme verkkosivujemme käyttökokemusta, kohdentaaksemme sinulle markkinointia ja analysoidaksemme verkkoliikennettä. Käyttämällä sivustoa oletamme, että hyväksyt evästeiden käytön.