Antenni-tv-verkon taajuudet muuttuvat Kolin seudulla marraskuun aikana – muutoksella vaikutuksia antenni-tv-lähetysten vastaanottoon

Tiedote 27.9.2016

Antenni-tv-verkon taajuudet muuttuvat Kolin päälähetysasemalla 3.11., sekä 8.11. Joensuun Vestinkallion ja 10.11. Nurmeksen Konnanvaaran täytelähetinasemilla.

Digita tiedottaa tarkemmista muutostöiden kellonajoista ja taajuusmuutostöiden aiheuttamista lähetyskatkoksista lähempänä ajankohtaa. Nyt on tärkeää, että alueen yhteisantennikiinteistöjen isännöitsijät varmistavat mahdollisimman pian yhteisantennikiinteistöjen antennijärjestelmien valmiuden taajuusmuutokseen.

Yhteisantennikiinteistöissä tehtävä muutoksia antennijärjestelmiin
Taajuusmuutosten vuoksi antennijärjestelmiin on tehtävä muutoksia taloyhtiöissä ja julkisissa rakennuksissa, jotka vastaanottavat televisiolähetyksiä yhteisantenniverkon kautta. Suosittelemme, että yhteisantennikiinteistöjä hoitavat isännöitsijät ottavat yhteyttä paikalliseen antenniurakoitsijaan hyvissä ajoin ennen taajuusmuutostyötä, jotta mahdollisesti tarvittavat antennijärjestelmämuutokset tai – uusinnat voidaan tehdä jo ennen antennijärjestelmän viritystä uudelle taajuudelle.

Taloyhtiössä asukkaiden on tehtävä kanavahaku uudelleen
Rivi-, pari- ja kerrostaloissa, joissa on käytössä yhteisantennijärjestelmä, taloyhtiön asukkaiden on tehtävä tv-vastaanottimien kanavahaku antenniurakoitsijan tekemän viritystyön jälkeen. Taloyhtiöiden velvollisuus on informoida asukkaita ajankohdasta, jolloin kanavahaku on tehtävä.

Muutokset omakotitaloasukkaille
Omakotitaloissa ja pientaloissa ei yleensä tarvita antennijärjestelmän muutostöitä. Mikäli pientalonantennijärjestelmä on kunnossa, riittää TV-vastaanottimien kanavahaku sen jälkeen, kun taajuusmuutos on tehty alueella.

Tv-kanavat, joita muutos koskee
Kanavanippu B: MTV3, Liv, Nelonen, Sub, MTV Max, MTV Juniori, MTV Leffa, Fightsports, Pop Up Deittiviihde
Kanavanippu C: FOX, Hero, Frii, Iskelmä/Harju&Pöntinen, C More First, C More Series, MTV Sport 1, Disney Channel, Nelonen Pro 1, Nelonen Pro 2, Digiviihde.fi
Kanavanippu E: TV5, Kutonen, Jim, Discovery Channel, Eurosport, MTV, Nick Jr., Nelonen Prime, Nelonen Maailma, Nelonen Nappula


Muuttuvat kanavataajuudet Kolilla 3.11.2016

Kanavanipun E lähetystaajuus muuttuu taajuudelta 714 MHz taajuudelle 538 MHz eli lähetyskanavalta 51 kanavalle 29.

Muuttuvat kanavataajuudet Joensuun Vestinkalliolla 8.11.2016
Kanavanipun B lähetystaajuus muuttuu taajuudelta 786 MHz taajuudelle 490 MHz eli lähetyskanavalta 60 kanavalle 23.
Kanavanipun C lähetystaajuus muuttuu taajuudelta 698 MHz taajuudelle 586 MHz eli lähetyskanavalta 49 kanavalle 35.

Muuttuvat kanavataajuudet Nurmeksen Konnanvaaralla 10.11.2016
Kanavanipun B lähetystaajuus muuttuu taajuudelta 698 MHz taajuudelle 514 MHz eli lähetyskanavalta 49 kanavalle 26.
Kanavanipun C lähetystaajuus muuttuu taajuudelta 762 MHz taajuudelle 642 MHz eli lähetyskanavalta 57 kanavalle 42.
Kanavanipun E lähetystaajuus muuttuu taajuudelta 594 MHz taajuudelle 498 MHz eli lähetyskanavalta 36 kanavalle 24.

Rinnakkaislähetykset Kolin päälähetysasemalta 3.11.-28.11. E-kanavanipun lähetyksissä
Kolin päälähetysasemalta lähetetään E-kanavanipun vanhaa ja uutta taajuutta samanaikaisesti vajaan kuukauden ajan uusien taajuuksien käyttöönoton jälkeen, jotta yhteisantennikiinteistöillä on aikaa tehdä vahvistimen viritys. Saadakseen lähetykset näkyviin, tv-katsojan tulee hakea kanavat uudelleen antennivahvistimen viritystyön jälkeen.


Muutoksen taustat
Taajuusmuutokset perustuvat valtioneuvoston vuonna 2012 eduskunnalle antamaan sähköisen median viestintäpoliittiseen ohjelmaan sekä kansainvälisiin päätöksiin. Tämän vuoksi huomattava määrä Digitan UHF-taajuusalueen lähetysverkon päälähettimien ja täytelähettimien käyttämistä taajuuksista muuttuu. Muutokset toteutetaan vaiheittain vuosien 2015–2016 aikana. Muutokset eivät koske kaapeli-tv-kotitalouksia.

Viestintävirasto toimii taajuusmuutosviestinnän koordinaattorina ja huolehtii taajuusmuutosten tiedottamisesta medialle, antenniurakoitsijoille ja kuluttajille yleisellä tasolla. Taajuusmuutostöiden tarkkoja aikatauluja ja alueellista etenemistä koskevasta viestinnästä vastaa tv-lähetysverkkoa operoiva Digita.

 

Lisätietoja:

                                                                                                         

www.taajuusmuutos.fi

Alueen antenniasentajat: www.taajuusmuutos.fi/antenniasentajat

Viestintävirasto:

https://www.viestintavirasto.fi/tvradio/antenniverkonmuutokset.html. Myös Viestintäviraston MONITORi-palveluun lisätään aluekohtaista tietoa muutosten etenemisestä.

 

Vastaanottimien kanavahaku:

Taajuusmuutos koskee kotitalouksia, jotka vastaanottavat antenni-tv-lähetyksiä. Antenni-tv-vastaanottimen tunnistaa DVB-T-merkinnästä.
Tv-vastaanottimien ja vastaanottolaitteiden ongelmatilanteissa ja perusasennuksiin liittyvissä kysymyksissä kuluttajaa palvelevat myös laitteen myyjät, laitevalmistajat sekä maahantuojat.

 

Palaa otsikoihin


Tämä sivusto käyttää evästeitä parantaaksemme verkkosivujemme käyttökokemusta, kohdentaaksemme sinulle markkinointia ja analysoidaksemme verkkoliikennettä. Käyttämällä sivustoa oletamme, että hyväksyt evästeiden käytön.