rss Ajankohtaista, tiedotteet

20.11.2018 12.00

Radiokeli aiheuttaa häiriöitä tv- ja radiolähetyksiin viikon 47 aikana

Tällä viikolla tv- ja radiolähetykset saattavat radiokelistä johtuen häiriintyä suuressa osassa maata lukuun ottamatta aivan Pohjois-Lappia. 

Digitan kuluttajapalveluun on tullut tiistaiaamupäivän 20.11. aikana yhteydenottoja laajalta alueelta Keski- ja Etelä-Suomea. Häiriöitä on esiintynyt mm. Pohjois- ja Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa, Lounais-Suomessa, Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa.

Radiokeli saattaa jatkua ainakin lauantaihin 24.11. saakka. Radiokelistä johtuvat häiriöt saattavat lieventyä iltaa kohti ja voimistua taas seuraavana aamuna.

Tyypillisesti radiokeli-ilmiö kestää tunneista vuorokausiin riippuen korkeapaineen selänteen liikkeistä. Häiriöitä esiintyy tyypillisesti tietyillä kanavilla, joilla voi esiintyä ajoittaisia katkoksia tai ne eivät näy lainkaan. Radiokelin vaikutus antenni-tv-vastaanottoon riippuu myös vuorokaudenajasta. Esimerkiksi aamulla televisio voi näkyä hyvin ja illalla vastaanotossa voi ilmetä ongelmia tai päinvastoin. Häiriöt häviävät säätilan muututtua. Lähetysteknisesti ilmiön aiheuttamia häiriöitä ei pystytä korjaamaan.

Radiokelihäiriössä on kysymys lähetyssignaalien niin sanotusta ylipitkästä etenemisestä, jolloin yhden lähetysaseman signaali häiritsee toisen lähetysaseman näkyvyysalueen vastaanottoa. Ilmiö esiintyy yleensä korkeapaineen vallitessa. Radiokelihäiriössä sääolosuhteet saattavat aiheuttaa radiotaajuuksille kanavan, jossa signaali etenee heijastumalla jopa satojen kilometrien päähän ja aiheuttaa häiriöitä.

Lue lisää ja katso video: www.digita.fi/radiokeli
Radiokeli


Palaa otsikoihinTämä sivusto käyttää evästeitä parantaaksemme verkkosivujemme käyttökokemusta, kohdentaaksemme sinulle markkinointia ja analysoidaksemme verkkoliikennettä. Käyttämällä sivustoa oletamme, että hyväksyt evästeiden käytön.