rss Ajankohtaista, tiedotteet

10.1.2017 9.55

Antenni-tv-verkon rinnakkaislähetykset Turussa ovat päättyneet – A-, B-, C- ja E-kanavanippujen kanavat haettava uudelleen

Antenni-tv-verkon A-, B-, C- ja E-kanavanippujen rinnakkaislähetykset ovat päättyneet Turun päälähetysasemalla tänään tiistaina 10. tammikuuta. A-, B-, C- ja E-kanavanippujen vanhan lähetystaajuuden poistuessa käytöstä ja rinnakkaislähetysten päätyttyä tv-katsojien tulee hakea A-, B-, C- ja E-kanavanippujen kanavat uudelleen. D- ja H-kanavanippujen vanhat kanavat ovat lakanneet näkymästä jo kanavamuutoksen jälkeen.


Uudet lähetystaajuudet Turun päälähetysasemalla

Kanavanipun A lähetystaajuus 538 MHz eli lähetyskanava 29.
Kanavanipun B lähetystaajuus 658 MHz eli lähetyskanava 44.
Kanavanipun C lähetystaajuus 682 MHz eli lähetyskanava 47.
Kanavanipun D lähetystaajuus 594 MHz eli lähetyskanava 36.
Kanavanipun E lähetystaajuus 634 MHz eli lähetyskanava 41.
Kanavanipun H lähetystaajuus 570 MHz eli lähetyskanava 33.

 

Tv-asemalta lähetettävät tv-kanavat, joita muutos koskee

Kanavanippu A: Yle TV1, Yle TV2, Yle Teema, Yle Fem, AVA, AlfaTV, Pop Up Deittiviihde
Kanavanippu B: MTV3, Liv, Nelonen, Sub, MTV Max, MTV Juniori
Kanavanippu C: FOX, Hero, Frii, Aito Iskelmä Harju & Pöntinen, C More First, C More Series, MTV Sport 1, Disney Channel, Nelonen Pro 1, Nelonen Pro 2, Digiviihde.fi
Kanavanippu D: Viasat Urheilu, Viasat Jalkapallo, Viasat Jääkiekko, Viasat Sport, Viasat Hockey, Viasat Golf, Viasat Film Premiere, Viasat History, MTV Sport, C More Hits, National Geographic Channel, Animal Planet, Investigation Discovery, Eurosport 2, Disney Junior, Disney XD, Nelonen Pro 3, Nelonen Pro 4, Nelonen Pro 5, Nelonen Pro 6, Nelonen Pro 7, Nelonen Pro 8, Viasat NHL Xtra 1, Viasat NHL Xtra 2, Viasat NHL Xtra 3, Viasat NHL Xtra 4, Viasat NHL Xtra 5, Viasat NHL Xtra 6, Viasat NHL Xtra 7, Viasat NHL Xtra 8, DNA Infokanava
Kanavanippu E: TV5, Kutonen, Jim, Discovery Channel, Eurosport, MTV, Nick Jr., Nelonen Prime, Nelonen Maailma, Nelonen Nappula
Kanavanippu H: Estradi HD, TV Etusivu


Yhteisantennikiinteistöissä tehtävä muutoksia antennijärjestelmiin
Taajuusmuutosten vuoksi antennijärjestelmiin on tehtävä muutoksia taloyhtiöissä ja julkisissa rakennuksissa, jotka vastaanottavat televisiolähetyksiä yhteisantenniverkon kautta. Yhteisantennikiinteistöissä, joissa ei ole vielä tehty taajuusmuutoksen edellyttämiä antennijärjestelmän muutoksia, A-, B-, C- ja E-kanavanippujen kanavat lakkaavat näkymästä rinnakkaislähetysten päättymisen jälkeen. Saadakseen kanavat näkyviin, tv-katsojan tulee hakea kanavat uudelleen.

Taloyhtiössä asukkaiden on tehtävä kanavahaku uudelleen
Rivi-, pari- ja kerrostaloissa taloyhtiön asukkaiden on tehtävä tv-vastaanottimien kanavahaku  antenniurakoitsijan tekemän viritystyön jälkeen. Taloyhtiöiden velvollisuus on informoida asukkaita ajankohdasta, jolloin kanavahaku on tehtävä.

Muutokset omakotitaloasukkaille
Omakotitaloissa ja pientaloissa ei yleensä tarvita muutostöitä. Joissakin tapauksissa on kuitenkin mahdollista, että antennijärjestelmään täytyy tehdä muutoksia.  Mikäli pientalon antennijärjestelmä on kunnossa, riittää TV-vastaanottimien kanavahaku sen jälkeen, kun taajuusmuutos on tehty alueella.

Kanavahaun tekeminen
Useimmat vastaanottimet etsivät kanavat automaattisesti. Kuluttajan tulee vain käynnistää kanavahaku. Jotkin vastaanottimet saattavat vaatia tehdasasetusten palauttamisen ennen kanavahaun tekemistä. Ohjeet kanavien viritykseen löytyvät www.taajuusmuutos.fi tai laitteen käyttöoppaasta.

Muutoksen taustat

Taajuusmuutokset perustuvat valtioneuvoston vuonna 2012 eduskunnalle antamaan sähköisen median viestintäpoliittiseen ohjelmaan sekä kansainvälisiin päätöksiin. Tämän vuoksi huomattava määrä Digitan UHF-taajuusalueen lähetysverkon päälähettimien ja täytelähettimien käyttämistä taajuuksista muuttuu. Muutokset toteutetaan vaiheittain vuosien 2015–2016 aikana. Muutokset eivät koske kaapeli-tv-kotitalouksia.

Viestintävirasto toimii taajuusmuutosviestinnän koordinaattorina ja huolehtii taajuusmuutosten tiedottamisesta medialle, antenniurakoitsijoille ja kuluttajille yleisellä tasolla. Taajuusmuutostöiden tarkkoja aikatauluja ja alueellista etenemistä koskevasta viestinnästä vastaa tv-lähetysverkkoa operoiva Digita.

Lisätietoja:

www.taajuusmuutos.fi

Alueen antenniasentajat: www.taajuusmuutos.fi/antenniasentajat

Viestintävirasto:

https://www.viestintavirasto.fi/tvradio/antenniverkonmuutokset.html.

Vastaanottimien kanavahaku:
Taajuusmuutos koskee kotitalouksia, jotka vastaanottavat antenni-tv-lähetyksiä. Antenni-tv-vastaanottimen tunnistaa DVB-T-merkinnästä.
Tv-vastaanottimien ja vastaanottolaitteiden ongelmatilanteissa ja perusasennuksiin liittyvissä kysymyksissä kuluttajaa palvelevat myös laitteen myyjät, laitevalmistajat sekä maahantuojat.

Näkyvyysalueet:
Näkyvyysalueet ja kanavalistat voi tarkistaa Digitan karttapalvelusta www.digita.fi/karttapalvelu.


Palaa otsikoihin