Taajuusmuutos


Jukka Karjalainen JK-Asennuspalveluista kertoo DigitaPRO-urakoitsijan vinkit taloyhtiöille ja asukkaille taajuusmuutokseen valmistautumiseksi: Olkaa ajoissa hyvissä ajoin liikkeellä ennen oman alueen taajuusmuutosta.


Antennitelevision taajuusmuutokset ovat käynnistyneet heinäkuun lopussa

Digitan UHF-taajuusalueen antenni-tv-verkossa on käynnistetty lähetystaajuuksien muutostyöt heinäkuun lopussa .  Taajuusmuutokset koskettavat valtaosaa suomalaisista antenni-tv-katsojista. Muutostyöt eivät koske kaapeli-, satelliitti- ja iptv-kotitalouksia.

Taajuusmuutokset käynnistyvät Pohjois-Suomesta

Taajuusmuutostyöt ovat käynnistyneet pohjoisen täytelähetinasemilta
Muutostyöt käynnistyvät pohjoisen pienillä lähetinasemilla ja muutokset tehdään muutama alue kerrallaan.

TV-lähetykset joudutaan katkaisemaan muutostöiden ajaksi. Tarkoista katkosten ajankohdista tiedotetaan alueilla erikseen.

Aikataulut

Aikataulut löytyvät verkkosivuilta www.taajuusmuutos.fi/aikataulu ja myös

Viestintäviraston verkkosivuilta

Mitä yhteisantennikiinteistössä ja omakotitaloissa pitää tehdä?

Kaikkien yhteisantennijärjestelmien päävahvistimet on viritettävä uudelleen kun uusi taajuus on käytössä.   Vahvistimien virittäminen koskee kaikkia yhteisantennikiinteistöjä: kerrostalot, rivitalot ja paritalot.  Joissain tapauksissa antennijärjestelmän päävahvistin voidaan myös joutua uusimaan muutosten toteuttamiseksi.

Antenniasentajan tehtyä muutokset kiinteistön yhteisantennijärjestelmään on taloyhtiön asukkaiden tehtävä TV-vastaanottimien kanavahaku uudelleen. Uusimmat vastaanottimet tekevät haun yleensä automaattisesti. Taloyhtiön velvollisuus on informoida asukkaita ajankohdasta, jolloin kanavahaku on tehtävä.

Omakotitaloissa ja niissä pientaloissa, joissa ei ole yhteisantennijärjestelmää, ei yleensä tarvita muutostöitä. Joissakin tapauksissa on kuitenkin mahdollista että antennijärjestelmään täytyy tehdä esim. antennin korkeus- tai paikkamuutoksia.  Mikäli pientalon antennijärjestelmä on kunnossa, riittää TV-vastaanottimien kanavahaku sen jälkeen, kun Digita on tehnyt taajuusmuutokset alueella.

Taajuusmuutosten ennakoiminen tärkeää

Taajuusmuutosten takia joudutaan tekemään muutoksia antennijärjestelmiin niissä taloyhtiöissä ja julkisissa rakennuksissa, jotka vastaanottavat televisiolähetyksiä yhteisantenniverkon kautta.

Digita suosittelee DigitaPRO-antenniasentajaverkostoon kuuluvia asentajia tarkastamaan nykyisen yhteisantennin toimivuus muutosten jälkeen ja tarvittaessa lisäämään uuden antennivahvistimen.  Lisätietoja DigitaPRO-verkostosta.

 

Lisätietoja:

Viestintävirasto:

Antenni-tv-verkon muutokset

Viestintäviraston tiedote 28.5.2015

Digita:

www.taajuusmuutos.fi

Lisätietoja antennijärjestelmistä taajuusmuutoksessa:

SANT ry 

www.sant.fi /Taajuusmuutokset.

Lue lisää yhteisantennijärjestelmistä ja pientaloantenneista SANT ry:n verkkosivuilta.

 


Tämä sivusto käyttää evästeitä parantaaksemme verkkosivujemme käyttökokemusta, kohdentaaksemme sinulle markkinointia ja analysoidaksemme verkkoliikennettä. Käyttämällä sivustoa oletamme, että hyväksyt evästeiden käytön.