Suomella on omasta takaa ensiluokkaiset olosuhteet datacentereille sekä strateginen asema idän ja lännen välissä, mitä Suomen ja Saksan välinen suora merikaapeliyhteys on entisestään vahvistanut.

Datacenter-liiketoiminta kasvaa jatkuvasti, kun digitalisaatio lisää tiedonsiirron ja talletustilan tarvetta. Nouseva trendi on datan turvallisuus.
Suomella on datacentereiden sijoitusmaana lukuisia valttikortteja kädessään. Google, Yandex ja, Equinix ovat jo sijoittaneet merkittävän kokoisia datacentereitä Suomeen.

Mitä ässiä Suomi-neidon hihasta siis löytyy?

Strateginen sijainti

Venäjän rajanaapurina Suomi on aina toiminut porttina idän ja lännen välissä. Uusien yhteyksien ansiosta lyhin reitti tällä välillä kulkee Suomen kautta.

Helsingistä onkin muodostunut tärkeä solmupiste Euroopan sekä Venäjän ja Aasian välisen tietoliikenteen kannalta. Kaupungissa kohtaavat Ruotsista, Saksasta, Baltiasta ja Venäjältä tulevat yhteydet.

Kun yhteydet Pietarin talousalueelle ja edelleen Aasiaan kehittyvät, kaupungin rooli datahubina korostuu väistämättä. Pietari on yllättävän lähellä: välimatkaa Helsingistä on alle 400 km.

Nopein ja turvallisin yhteys Venäjälle ja Aasiaan

2016 valmistunut suora merikaapeliyhteys C-Lion1 Helsingistä Rostockiin tarjoaa lyhimmän ja näin nopeimman tiedonsiirtoreitin Keski-Euroopasta itään päin. Erityisesti aloilla, joille tiedonsiirron latenssin minimointi on tärkeää, C-Lion1 on ollut äärimmäisen tervetullut vaihtoehtoväylä datalle.

On tärkeää, että C-Lion1 on myös tietoturvallinen kulkureitti.

Tiedon turvasatama

Tietoturvallisen lainsäädännön lisäksi Suomi on datalle muutenkin turvasatama. Niin sisä- kuin ulkopoliittisestikin vakaassa maassa vallitsee yhteiskuntarauha. Tukeva sijainti mannerlaatalla ja järkähtämätön peruskallio takaavat myös fyysisesti turvalliset olosuhteet.

Kaikki toimii, vieläpä kohtuuhinnalla

Suomalainen infrastruktuuri on toimivuudessaan omaa luokkaansa. Maan sähkönsiirron kantaverkko on äärimmäisen luotettava ja hyvin suojattu, joten sähkön saatavuuteen voi luottaa, ja se on Suomessa myös hyvin edullista. Energiakustannuksia vähentää myös mahdollisuus myydä talteen otettu lämpö eteenpäin: esimerkiksi Yandexin datacenterin hukkalämpö hyödynnetään Mäntsälän kaupungin lämmittämisessä.

Kylmä ilmasto on etu

Pohjoiset sääolosuhteet eivät kaikissa tapauksissa ole vetovoimatekijä, mutta datacentereiden kannalta ne ovat sitä ehdottomasti. Datacentereiden jäähdytys on viileän ilmaston ansiosta käytännössä ilmaista: Helsingin vuotuinen keskilämpötila on vain 5,8 astetta. Tuhansien järvien maassa myös jäähdytysveden saanti on turvattu.